Mygg og insekter kan være svært forstyrrende for nattesøvnen. Her er noen tips og løsninger for å holde dem borte fra soverommet. Ved å ta i bruk disse tipsene og løsningene, kan du redusere sjansen for å bli forstyrret av mygg og insekter mens du sover.

 1. Myggnett: Bruk et myggnett over sengen for å beskytte deg mot mygg og andre flygende insekter. Myggnettet skal være tettvevd og henge fra taket, slik at det dekker hele sengen uten å komme i kontakt med kroppen din.
 2. Insektsspray: Bruk en insektsspray med naturlige ingredienser, som sitron-eukalyptusolje eller andre essensielle oljer, for å holde insekter unna soverommet. Sprayen kan brukes på soverommet før sengetid, men husk å følge produsentens anvisninger for sikker bruk.
 3. Elektriske insektfordrivere: Det finnes elektriske apparater som bruker ultralyd eller varme for å avskrekke insekter. Disse kan være effektive for å holde mygg og andre insekter unna soverommet.
 4. Fysiske barrierer: Sørg for at vinduer og dører har tette skjermer for å hindre at insekter kommer inn i rommet. Tetningslister og dørpisker kan også bidra til å hindre at insekter kommer inn gjennom åpninger.
 5. Fjern stillestående vann: Insekter, spesielt mygg, er tiltrukket av stillestående vann. Fjern kilder til stillestående vann i og rundt hjemmet ditt, for eksempel vannkopper, gamle dekk og potteplanter.
 6. Naturlige avskrekkende midler: Plasser planter som naturlig avskrekker insekter, som sitronmelisse, lavendel eller sitrongress, i nærheten av soveromsvinduet eller inne i rommet.
 7. Vifte: En vifte som sirkulerer luften i rommet kan bidra til å holde mygg unna, da de har problemer med å fly i turbulente luftstrømmer. Plasser viften slik at den blåser luft over soveområdet.
 8. Unngå sterke dufter: Sterke parfymer, duftlys eller duftdiffusorer kan tiltrekke seg insekter. Prøv å unngå å bruke sterke dufter i soverommet.
 9. Rengjør rommet: Hold soverommet rent og ryddig for å redusere gjemmesteder for insekter. Støvsug regelmessig, og tørk av overflater for å fjerne støv og smuler som kan tiltrekke seg insekter.
 10. Eksperthjelp: Hvis problemet med mygg og insekter vedvarer, kan det være lurt å kontakte en skadedyrbekjemper for profesjonell hjelp og rådgivning.

Hva slags planter holder insekter unna?

Det finnes flere planter som er kjent for å holde insekter unna. Her er en liste over 25 slike planter:

 1. Lavendel
 2. Sitrongress
 3. Sitronmelisse
 4. Rosmarin
 5. Mynte
 6. Basilikum
 7. Eukalyptus
 8. Geranium (Pelargonium)
 9. Kattemynte (Nepeta)
 10. Marigold (Tagetes)
 11. Pyrethrum (Tanacetum cinerariifolium)
 12. Timian
 13. Oregano
 14. Malurt (Artemisia)
 15. Hveteorm (Tagetes minuta)
 16. Hvitløk
 17. Neem (Azadirachta indica)
 18. Tansy (Tanacetum vulgare)
 19. Cedartre
 20. Tea tree (Melaleuca alternifolia)
 21. Citronella (Cymbopogon nardus)
 22. Pennyroyal (Mentha pulegium)
 23. Koriander
 24. Salvie
 25. Fennikel

Merk at noen av disse plantene kan være giftige for kjæledyr og mennesker hvis de inntas, og det anbefales derfor å være forsiktig med dem. Det er viktig å gjøre grundig research før du bruker dem der hvor det er barn og kjæledyr.

Kan sterke dufter tiltrekke seg insekter og mygg?

Sterke dufter kan faktisk tiltrekke seg insekter og mygg. Mange insekter og mygg blir tiltrukket av lukt for å finne mat, partnere og steder å legge egg. Sterke dufter fra parfymer, duftlys, duftdiffusorer, kroppslotion, såper og sjampo kan virke tiltrekkende på enkelte insekter, inkludert mygg.

For å redusere sjansen for å tiltrekke seg mygg og insekter kan det være lurt å bruke parfymefrie produkter, eller velge produkter med naturlige dufter. Noen insekter er spesielt tiltrukket av luktene som mennesker og dyr avgir, slik som karbondioksid, svette og kroppslukt. Sterke dufter kan derfor forsterke denne effekten og gjøre det lettere for insekter og mygg å finne deg. Å fjerne lukt før leggetid kan hjelpe.

Et rent soverom kan hindre trivsel for insekter

Et rent og ryddig soverom kan definitivt bidra til å hindre trivsel for insekter. Ved å holde soverommet rent, reduserer du tilgjengeligheten av mat, vann og skjulesteder som insekter kan trenge for å overleve og formere seg. Her er noen tips for å holde soverommet rent og uattraktivt for insekter. Ved å følge disse rengjørings- og vedlikeholdstipsene kan du gjøre soverommet mindre attraktivt for insekter og bidra til å redusere sjansen for at de trives og forstyrrer nattesøvnen din:

 1. Støvsug regelmessig: Støvsug gulvet, møbler og madrasser for å fjerne støv, hår, døde hudceller og smuler som kan tiltrekke seg insekter.
 2. Tørk av overflater: Bruk en fuktig klut til å tørke av nattbord, vinduskarmer, lamper og andre overflater for å fjerne støv og eventuelle matrester.
 3. Hold sengetøyet rent: Vask sengetøy, putevar og tepper regelmessig for å fjerne støv, svette og andre kroppsvæsker som kan tiltrekke seg insekter.
 4. Unngå å spise på soverommet: Ved å ikke spise på soverommet reduserer du sjansen for smuler og matrester som kan tiltrekke seg insekter.
 5. Tøm søppelbøtten jevnlig: Sørg for å tømme søppelbøtten på soverommet regelmessig, spesielt hvis den inneholder matavfall, da dette kan tiltrekke seg insekter.
 6. Fjern rot: Hold soverommet ryddig ved å fjerne rot og unødvendige gjenstander som kan gi skjulesteder for insekter.
 7. Kontroller for fuktighet og lekkasjer: Insekter tiltrekkes av fuktighet, så sørg for å reparere eventuelle lekkasjer og bruke en avfukter hvis nødvendig for å holde fuktighetsnivået lavt.
 8. Tett sprekker og åpninger: Tetning av sprekker og åpninger rundt vinduer, dører og gulv kan hindre at insekter kommer inn i soverommet.