Skiftarbeid er en arbeidsplan der ansatte jobber utenfor den tradisjonelle arbeidstiden fra 9 til 17. Skiftarbeid kan innebære rotasjonsskift, nattskift, tidlige morgenskift eller delt skift. Selv om skiftarbeid er nødvendig i mange bransjer, som helsevesen, transport, produksjon og service, kan det føre til søvnproblemer og ha negative konsekvenser for arbeidstakernes helse og velvære.

Søvnproblemer er vanlige blant skiftarbeidere, og de kan oppleve flere utfordringer knyttet til søvn, inkludert:

 1. Søvnmangel: Skiftarbeidere kan ha problemer med å få nok søvn på grunn av uvanlige arbeidstider, og de kan ha kortere og mer fragmenterte søvnperioder sammenlignet med dagarbeidere. Dette kan føre til kronisk søvnmangel og økt tretthet.
 2. Sirkadiske rytme-forstyrrelser: Skiftarbeid kan forstyrre kroppens naturlige døgnrytme, som regulerer søvn- og våkenhetssykluser. Når skiftarbeidere jobber om natten og sover om dagen, kan dette forårsake en ubalanse i kroppens indre klokke, noe som kan føre til søvnighet på jobb og vanskeligheter med å sove når de kommer hjem.
 3. Insomni: Skiftarbeidere kan oppleve insomni, som innebærer problemer med å sovne, opprettholde søvn eller tidlig oppvåkning. Dette kan være et resultat av uvanlige arbeidstider, støy og lysforstyrrelser under dagtidssøvn, eller angst og stress knyttet til skiftarbeid.
 4. Søvnighet på jobb: Søvnmangel og forstyrrelser i døgnrytmen kan føre til økt søvnighet og redusert årvåkenhet under arbeidstid. Dette kan påvirke arbeidsytelsen og øke risikoen for ulykker, spesielt i yrker som krever høy konsentrasjon og rask respons.

Tips for bedre søvn ved skiftarbeide

For å håndtere søvnproblemer relatert til skiftarbeid, kan skiftarbeidere prøve følgende strategier. Ved å implementere disse strategiene kan skiftarbeidere ta skritt mot å forbedre nattesøvnen og håndtere de søvnrelaterte utfordringene som følger med skiftarbeid. Dette vil ikke bare bidra til bedre helse og velvære, men også forbedre arbeidsytelsen og sikkerheten på arbeidsplassen.

Når man har skiftarbeid, er det viktig å tilpasse seg endringer i arbeidstid på en måte som reduserer effekten på søvn og døgnrytme. Her er noen tips for å håndtere skiftendringer på en best mulig måte:

 1. Gradvis rotasjon av skift: Hvis det er mulig, bør arbeidsgivere rotere skiftene gradvis, slik at arbeidstakerne har tid til å tilpasse seg nye arbeidstider. Dette kan innebære å rotere skift i en klokkevis retning (f.eks. dag-skift, ettermiddag-skift, natt-skift), da dette er mer i tråd med kroppens naturlige døgnrytme.
 2. Forbered deg på forhånd: Når du vet at en skiftendring kommer, kan du begynne å justere søvnmønsteret ditt gradvis noen dager før endringen. For eksempel, hvis du går fra et dag-skift til et natt-skift, kan du prøve å legge deg senere og sove lenger på morgenen, og deretter fortsette å justere søvnplanen din til den passer med det nye skiftet.
 3. Fleksibilitet i skiftplanleggingen: Hvis det er mulig, diskuter dine preferanser og behov med arbeidsgiveren din, og prøv å finne en skiftplan som fungerer best for deg. Noen mennesker tilpasser seg lettere til nattskift enn andre, så det kan være nyttig å ta individuelle forskjeller i betraktning.
 4. Kontroller søvnkvaliteten: Fokuser på å opprettholde et sovemiljø som er mørkt, stille, kjølig og komfortabelt, spesielt når du sover om dagen. Bruk mørke gardiner, en sovemaske og ørepropper for å minimere lys og støyforstyrrelser.
 5. Lysbehandling: Lys eksponering er viktig for å regulere døgnrytmen. Eksponer deg for lys i starten av skiftet for å øke årvåkenhet og justere døgnrytmen. Reduser lys eksponering før sengetid for å fremme søvn.
 6. Strategisk napping: Korte høneblunder før eller under skiftet kan hjelpe med å forbedre årvåkenheten og kompensere for søvnmangel. Unngå imidlertid lange naps nær sengetid, da dette kan forstyrre nattesøvnen.
 7. Opprettholde en sunn livsstil: Få regelmessig mosjon, spis et balansert kosthold og begrens inntaket av koffein og alkohol, spesielt før sengetid. Dette vil hjelpe deg å opprettholde energinivået og fremme god søvn.
 8. Søk medisinsk hjelp ved behov: Hvis du har vedvarende søvnproblemer, eller føler deg overveldet av skiftarbeidet, kan det være lurt å konsultere lege.

Når man har skiftarbeid, er det viktig å tilpasse seg endringer i arbeidstid på en måte som reduserer effekten på søvn og døgnrytme. En av de mest effektive måtene å gjøre dette på er ved å rotere skiftene gradvis, slik at arbeidstakerne har tid til å tilpasse seg nye arbeidstider. Dette kan innebære å rotere skift i en klokkevis retning, for eksempel fra dag-skift til ettermiddag-skift og deretter til natt-skift.

Forberedelse på forhånd kan også være svært nyttig. Når du vet at en skiftendring kommer, kan du begynne å justere søvnmønsteret ditt gradvis noen dager før endringen. Dette kan hjelpe kroppen din med å tilpasse seg den nye arbeidstidsplanen og redusere sjansen for søvnproblemer.

Fleksibilitet i skiftplanleggingen kan også bidra til å gjøre overgangen enklere. Hvis det er mulig, diskuter dine preferanser og behov med arbeidsgiveren din, og prøv å finne en skiftplan som fungerer best for deg. Noen mennesker tilpasser seg lettere til nattskift enn andre, så det kan være nyttig å ta individuelle forskjeller i betraktning.

Sørg for å opprettholde et sovemiljø som er mørkt, stille, kjølig og komfortabelt, spesielt når du sover om dagen. Bruk mørke gardiner, en sovemaske og ørepropper for å minimere lys og støyforstyrrelser. Lysbehandling, som å eksponere deg for lys i starten av skiftet og redusere lys eksponering før sengetid, kan også hjelpe med å justere døgnrytmen.

Korte høneblunder før eller under skiftet kan hjelpe med å forbedre årvåkenheten og kompensere for søvnmangel. Pass imidlertid på å unngå lange naps nær sengetid, da dette kan forstyrre nattesøvnen. Oppretthold også en sunn livsstil ved å få regelmessig mosjon, spise et balansert kosthold og begrense inntaket av koffein og alkohol, spesielt før sengetid.