CPAP-behandlingen for søvnapné gir meg ubehag i nese, munn eller svelg. Hva kan jeg gjøre?

Ved søvnapne er tørrhet i nese og munn eller rennende nese er en svært hyppig plage når du starter CPAP-behandling.

Prøv å skylle nesen med saltvann eller bruk en saltvannsnesespray. Neseborene kan smøres med olje eller vaselin. Hvis ubehaget fortsetter utover de første ukene, kan du ha en luftfukter koblet til maskinen.

Hvis munnen tørker ut, er det spesielt viktig at du har god munnhygiene. Bakterier trives i tørr munn, noe som kan forårsake tannråte.

Hvorfor får jeg smerter i nakke og skuldre ved CPAP-behandling?

Noen får spenninger i nakke, bryst og skuldre ved oppstart av CPAP-behandling. Dette forsvinner etter en til to uker. Hvis det plager deg, kan du ta reseptfrie smertestillende midler.

Hvorfor har jeg flatulens ved CPAP-behandling?

Noen opplever luft i magen om morgenen, som skyldes at noe av luften presses ned i magen. Det kan hjelpe å sove med hodet litt hevet.

Hvis problemet vedvarer kan det være tegn på løs mage, og du kan trenge syrenøytraliserende behandling via legen din.

CPAP-masken gir meg røde merker, hva gjør jeg?

Det er vanlig å ha noen røde merker fra masken om morgenen. Hvis de ikke forsvinner etter høyst en time, kan du prøve å løsne masken. Vær også oppmerksom på å holde masken og ansiktet rent. Hvis du får eksem, støt eller sår av masken, kan det hende du trenger en annen maske.

Hvor lang tid tar det å venne seg til masken?

Du må nok venne deg til å sove med masken, derfor er det viktig at du ikke gir opp etter de første dagene. Hvis du har problemer med å puste gjennom masken, kan du ta den på mens du er våken for å venne deg til den.

Det er stor forskjell på når effekten av behandlingen kan merkes. Noen har god effekt fra start , mens andre ikke opplever noen spesiell effekt før etter flere uker.

CPAP-maskinen øker trykket, hva gjør jeg?

CPAP-maskinen regulerer lufttrykket helt automatisk gjennom natten etter dine behov. Dette betyr at hver gang luftveiene lukkes, vil trykket øke, og holde luftveiene åpne slik at du ikke stopper i pusten.

Våkner du ved trykkøkningen kan starte maskinen på nytt med lavt trykk.

Hvis du gjentatte ganger våkner i løpet av natten på grunn av trykkøkninger, kan det i noen tilfeller hjelpe å senke makstrykket litt. Dette må gjøres etter avtale med sykepleier.

Problemer med luftfukteren, hva gjør jeg?

Hvis du har problemer med at luftfukteren ikke gir deg nok fuktighet, kan det hjelpe å endre innstillingen for å øke fuktighetsnivået. 

Hvis vannstanden ikke synker i det hele tatt, kan luftfukteren være defekt. Det kan også skyldes at luftfukteren ikke trenger så mye vann, da luften allerede inneholder den fuktigheten som trengs.

Kan jeg ta med meg CPAP-maskinen på reise?

Du kan ta med deg maskinen overalt. Dersom du må krysse en grense eller reise med fly, anbefaler vi at du tar med et reisebrev på engelsk som forklarer utstyret. Ved flyreise har du rett til å ta med CPAP-utstyret ditt som ekstra håndbagasje, noe vi anbefaler, da det sikrer at maskinen når frem til bestemmelsesstedet og at maskinen  håndteres varsomt. 

Innleggelse på sykehus, hva skal jeg gjøre?

​Du må alltid ha med deg CPAP-utstyret dersom du må legges inn på sykehus. Før narkose er det viktig å opplyse om at du har søvnapné og er på CPAP-behandling.