Mange spør seg hvordan og hvorfor man skal endre kostholdet. Som regel spiser de allerede sunt, og av og til kan de skeie ut med noe godt i helgene. Men det mange ikke tenker over er hvordan søvnen påvirkes av dårlig mat. Og det er kanskje ikke så direkte som man skulle tro, det er bare en rekke av feil handlingsmønster som får begeret til å flyte over.

Synes du det er vanskelig å endre kostholdet, så kan du få noen tips her. Det er verken veldig komplisert eller kostbart. Men det kan være vanskelig å utføre om man ikke vet hvordan man skal begynne! Vi ser stadig søvnproblemer som er knyttet til feil kosthold, så det kan både være nyttig og interessant å lese videre.

Hvordan endre kostholdet

  • Nåsituasjon – liste over kostholdet
  • Alternativer til dagens kosthold
  • Utførelse og endring

Det kan hende du allerede har forsøkt å endre kostholdet ditt mange ganger. Men hver gang opplever du å falle tilbake i lettvinte løsninger som bare er usunt for deg. Husk at dersom du fikk bedre søvnkvalitet, så ville det i seg selv være med på å gi deg mer overskudd. Ser du hvor tydelig dette er en ond sirkel?

Det du kan begynne med er å sette deg ned med en liste over hva du spiser til daglig og ikke minst sjekke ut hva som du ikke spiser. Søvnproblemene dine kan lett skyldes så enkle årsaker som at du ikke får i deg nok av enkelte næringsstoffer. 

Når du har fått en oversikt over hva du spiser, så kan du forsøke å finne alternativer til de tingene som ikke er sunt i for store mengder. Slike matvarer er for eksempel:

Ferdigmat ala frossenpizza, junk food, brus, kjøttdeig…

Hvilke alternativer finnes; det er ikke så vanskelig. Vi vet alle at ferdigmat er full av konserveringsmidler og e-stoff. Det er en grunn for det. For det første gjør dette at matvareprodusentene kan organisere handelen sin og gi folk et tilbud på matvarer for salg i butikker. For det andre så skaper det en etterspørsel som de kan utvikle tilbudene sine med.

Du må nå utføre endringene du har satt opp. Det kan være vanskelig, men en metode er å tømme skuffer og skap for mat du vil ha bort. Deretter fyller du dem med de alternativene du har funnet fram til.

Det kan være lurt å finne mer inspirasjon til sunn mat. Det kan man gjøre i blogger, fagbøker og artikler. Følg en matentusiast på sosiale medier, og få direkte påfyll av sunn mat du vil prøve. 

Hvorfor endre kostholdet

  • Går ned i vekt
  • Får i seg de riktige næringsstoffene
  • Får bedre søvnkvalitet

Ofte er for høy vekt en årsak til søvnproblemer. Det er ikke sikkert du er veldig overvektig, men hvert kilo for mye påvirker søvnen din. Ved å endre kostholdet vil du kunne gå ned i vekt. Det som er bra er at du nå er motivert av å spise sunnere. Dette kan bli en dominoeffekt som får kiloene til å renne av. Du blir gladere, får mer overskudd og ikke minst – får mer kunnskap. Ofte handler feiltolkninger om lite kunnskap, og ved å lese om, lære om, teste ut forskjellige kosthold, så kan dette gå mye bedre enn du hadde sett for deg.

En grunn til dette er at du nå får i deg mer av de riktige næringsstoffene. Listen over disse er lang, men på Helsenorge.no kan du finne ut mer om dette. Å ha et slikt balansert kosthold er enklere enn mange tror, men mindre hokus-pokus enn handelsnæringen vil at du skal tro. Kanskje holder det med barneskolens tradisjonelle råd om sunn kost

Kostholdet ditt er garantert med å påvirke søvnkvaliteten din. Sliter du med søvnproblemer, kan du være inne i en spiral du ikke kommer deg ut av. Dette kan igjen skape store problemer for deg og gjøre at du blir ufør, får dårlig helse og svært dårlig livskvalitet. Søvnproblemer er noe mange sliter med og ser ut som en økende trend. Det er tydelig at kosthold påvirker oss, så hvilken vei velger du å gå? Finn inspirasjon, vær aktiv og spis mindre er noe av de beste tipsene for at nettopp du skal få bedre søvn i tiden som kommer.