Omtrent én av fire snorker regelmessig.

Hva er snorking?

Snorking er lyder fra vibrasjoner i det myke vevet i halsen. Svelget strekker seg fra baksiden av nesehulen og ned til strupehodet. Hvis svelget er for trangt, oppstår det virvler i luftstrømmen når du puster, og disse får vevet til å vibrere. 

Overvekt øker risikoen for snorking. Dette er fordi fettvevet legger seg delvis på utsiden av halsen, og delvis mellom musklene i svelget, slik at diameteren på svelget reduseres.

Det er viktig å skille mellom snorking og søvnapné, da snorking er ufarlig, men søvnapné kan gi risiko for følgetilstander.

Hvor hyppig er snorkingen?

Omtrent én av fire av oss snorker regelmessig. Hver fjerde nordmann har støyende pust hver natt mens de sover.

Snorking kan forekomme i alle aldre og kan ha mange årsaker. Halvparten av alle mennesker snorker av og til i løpet av livet.

Barn kan snorke fordi mandler og polypper blokkerer luftveiene.

Hva forårsaker snorking?

Snorking og søvnapné er ofte forårsaket av generelt innsnevrede indre deler av ansiktsskjelettet som gjør at svelgets diameter blir mindre. Disse er vanskelige å beskrive da vi ikke kan se dem med det blotte øye. Det kan være kort underkjeve, smal underkjeve, kort overkjeve, smal overkjeve og kombinasjoner av disse.

En annen årsak kan være bløtvev som tar opp mer enn vanlig, for eksempel nesepolypper, svelgpolypper, store mandler og stor tunge. Avvik i neseseptum og hovne slimhinner i forbindelse med allergi kan også være medvirkende årsaker. Ved forkjølelse er slimhinnene hovne, og dette kan utløse snorking eller forverre snorking.

I tillegg kan snorking forverres ved inntak av alkohol – sannsynligvis gjennom en avspenning av halsmuskulaturen.

Tar du sovemedisiner kan dette også være en forklaring på snorkingen, også gjennom muskelavslapping.

Som nevnt ovenfor betyr overvekt også mye i forhold til snorking.

Hvordan stiller legen diagnosen?

Som beskrevet ovenfor er det viktig å skille mellom snorking og søvnapné, da snorking er ufarlig, men søvnapné kan gi risiko for følgetilstander.

Derfor kan det gjennomføres en søvnstudie, som typisk måler luftstrømmen under pusten, pustebevegelsene (via elastiske bånd rundt mage- og brystregionen), oksygenmetningen i blodet (via en klype på fingeren) og hjerterytmen (via elektroder festet til brystet).​

Basert på disse målingene er det mulig å si om det rett og slett er snorking eller søvnapné. Sistnevnte kan videre klassifiseres etter risiko og behov for behandling.

Framgang 

Snorking blir ofte verre med årene – spesielt hvis det er en samtidig vektøkning.

Hvordan behandles snorking?

Fra et medisinsk synspunkt er det ingen grunn til å behandle snorking med mindre det er søvnapné. Les mer om behandling av søvnapné.

Enkelte tannleger kan konstruere tannregulering som kan trekke underkjeven fremover og dermed øke svelgets diameter. For noen kan dette redusere snorking.

I tillegg er det andre som har kommet inn på markedet med løsninger for snorking. Generelt er alle mennesker forskjellige, og det er derfor ingen behandling som kan brukes for alle.

Hva kan du gjøre selv?

Snorking påvirker både personens egen og eventuelle partners søvn. Dette faktum blir ofte oversett, men en god natts søvn – hver natt – er avgjørende for god helse og velvære.

Hvis du er overvektig og snorker, vil det mest sannsynlig redusere snorkeproblemene ved å gå ned i vekt.

Å redusere alkoholinntaket om kvelden er også viktig for snorking.

Hvis du tar sovetabletter, kan det å slutte med denne medisinen ha en effekt på snorking.

Noen snorker utelukkende når de ligger på ryggen. Hvis disse kan fortsette å ligge på siden, for eksempel ved å sy en tennisball bak i nattkjolen, vil dette lindre snorking.