Restless legs er en sykdom som forårsaker ubehagelig uro og trang til å bevege seg i bena og kan ha en forstyrrende effekt på søvnkvaliteten.

Hva forårsaker Urolige ben?

Vi vet ikke sikkert hvorfor noen utvikler urolige ben. Noen ganger er det på grunn av arv. Noen ganger oppstår urolige ben som følge av andre sykdommer, for eksempel jernmangel, nyresykdom eller sykdom i de perifere nervene (nevropati). Urolige ben føles som en prikkende eller sovende følelse i bena.

Hvor vanlig er Urolige ben?

Urolige ben er en vanlig lidelse. Det anslås at rundt 10 % av befolkningen har symptomer i større eller mindre grad.Symptomene starter oftest når du er 50-60 år, men kan også finnes hos barn. Mange kvinner utvikler urolige ben under svangerskapet – spesielt i siste trimester, og risikoen øker for hver graviditet.

Hva er symptomene på Urolige ben?

De typiske symptomene på Urolige ben er:

  • Trang til å bevege bena vanligvis ledsaget av eller forårsaket av ubehagelige opplevelser i bena – spesielt i leggmusklene. Følelsene beskrives for eksempel som prikking, sovende følelse, krypning, smerte.
  • Forverring i hvile (f.eks. når du sitter eller ligger)
  • Symptomene forbedres med bevegelse
  • Symptomene er verst om kvelden
  • Sykdommen kan også ramme armene.

Noen pasienter med urolige ben opplever at søvnkvaliteten blir dårligere i en grad der de opplever symptomer på søvnmangel.

Hvordan stiller legen diagnosen?

Flertallet av pasienter med urolige ben har også periodiske beinbevegelser under søvn, som kan måles ved søvnundersøkelse og fremstår som små, regelmessige rykk. Symptomene er i hovedsak som beskrevet ovenfor.

Hvordan behandles Urolige ben?

Det finnes ingen enkelt god behandling for urolige ben, men sykdommen kan i noen tilfeller behandles med små doser Sifrol eller Requip, som er reseptbelagte legemidler som normalt brukes mot Parkinsons sykdom. Andre kan ha nytte av andre typer medisiner. Snakk med legen om dette.Dersom sykdommen oppstår som følge av en annen sykdom, forsøker man naturligvis å behandle denne, hvis mulig. Når sykdommen oppstår i forbindelse med graviditet, forsvinner den vanligvis av seg selv umiddelbart etter fødselen.

Hva kan du gjøre selv?

Mange liker regelmessig trening.

Framgang

Urolige ben er vanligvis en livslang tilstand som kan være plagsom, men ikke farlig.