Strever du med å få sove om natten, så kan du nå få 5 kjerringråd mot søvnproblemer som kan hjelpe deg. Men husk, går du lenge med plagene, så bør du gå til legen. Dårlig søvn kan gå ut over arbeidsdagen din, eller alle de andre oppgavene som krever at du er “til stede”. 

Synes du legen likevel kun skriver ut en pille til deg og ber deg om å endre livsstil, så kan du uansett teste disse fem kjerringrådene.

1.Les en bok på sengen

Å lese gjør at du senker hjerterytmen og blir trøtt. Les derfor gjerne en bok på sengen, slik at du blir trøtt og får sove. Det er ingen grunn til å lese en dørgende kjedelig bok for å få sove, men gjør det til en vane, slik at du for en rolig stund for deg selv. Å lese bøker kan jo dessuten gi deg fantastiske drømmer, som du mikser til din egen tolkning av eventyret.

Å lese på sengen før du legger deg kan være en avslappende og beroligende rutine som kan hjelpe deg med å sovne raskere. Imidlertid kan det også ha motsatt effekt hvis du leser en spennende eller engasjerende bok som kan stimulere hjernen din og holde deg oppe.

Hvis du vil prøve kjerringrådet om å lese på sengen for å sovne, bør du velge en bok som ikke er for spennende eller engasjerende, og som ikke vil holde deg oppe lenger enn nødvendig. Velg en bok som du kan lese uten for mye konsentrasjon eller som vil gjøre deg stresset eller opphisset.

Du kan også vurdere å lese i et annet rom enn soverommet, for å skape en klarere skillelinje mellom å være våken og å sove. Dette kan hjelpe deg med å assosiere soverommet ditt med søvn og hvile, og ikke med aktiviteter som kan holde deg oppe.

2. Stå opp før hanen galer

Det fins mange meninger om søvn og hvorfor man ikke får sove. En dokumentert metode som du ikke trenger en lege for å skrive ut på resept er rett og slett å stå opp. Ja, stå opp så grytidlig at det fortsatt er mørkt ute. Denne natta er selvfølgelig ødelagt for søvn, men neste gang det nærmer seg leggetid, så begynner du å glippe med øynene. Mange mener at du fort vil falle tilbake til gamle synder allerede neste morgen. Derfor må du for alt i verden sørge for at du kommer deg opp til samme tid den neste morgenen igjen. Denne formen for regulering av døgnrytmen hjelper mange å få bedre søvnkvalitet.

Ja, å stå opp tidlig kan faktisk hjelpe deg med å sove bedre om natten. Dette skyldes at din døgnrytme – eller den interne biologiske klokken din – påvirkes av når du våkner om morgenen. Hvis du står opp tidlig, vil det bidra til å synkronisere døgnrytmen din med soloppgangen og solnedgangen, og dermed gjøre det lettere å sovne om natten.

En annen fordel med å stå opp tidlig er at det gir deg mer tid til å være i dagslys, som kan øke kroppens produksjon av serotonin – et hormon som bidrar til å regulere humør og søvn. Når det begynner å bli mørkt om kvelden, vil kroppen din da naturlig produsere mer melatonin – et hormon som bidrar til å regulere søvn.

Imidlertid er det viktig å merke seg at det ikke nødvendigvis er å stå opp tidlig som er avgjørende for en god natts søvn, men å ha en jevn døgnrytme som er tilpasset din livsstil og søvnbehov. Det er også viktig å sørge for at du får nok søvn om natten, uavhengig av når du står opp. Det anbefales å få mellom 7-9 timer med søvn per natt for voksne.

3. Spise einebær

Einebær er fulle av antioksidanter og eteriske oljer. Mange som opplever søvnproblemer har urolige føtter, og et kjerringråd er derfor å spise einebær. Næringsstoffene i einebær er kraftige, så dette passer ikke for alle. Dersom einebær hjelper på urolige føtter, så kan det bedre søvnen din. Det kan også tyde på at du mangler noen næringsstoffer i din daglige kost. Derfor bør du vurdere å få i deg mer jern, for eksempel gjennom magnesiumtabletter.

Det er ingen vitenskapelig bevis for at å spise einebær vil hjelpe deg med å sovne eller forbedre søvnkvaliteten din. Selv om einigebær har blitt brukt tradisjonelt for å behandle søvnproblemer, har det ikke vært gjort nok forskning på dette området for å bevise at det er effektivt.

Enkelte mennesker kan ha en allergisk reaksjon på einebær, og hvis du tar medisiner eller har noen helseproblemer, er det alltid best å rådføre seg med legen din før du prøver alternative behandlingsmetoder.

4. Telle sauer

Det kjente og kjære kjerringrådet om å telle sauer er vel kanskje noe som hører til fortellinger om barn som ikke vil sove. Men tanken er heller å bryne hjernen sin på rutinemessige oppgaver som gjør at man blir trøtt. Det kan være å telle sauer som hopper over et gjerde, eller matematiske ligninger med to ukjente og integrasjoner. Poenget med hjernetrim er at du lar angsten for ikke å få sove, være for en stund, slik at du senker skuldrene og slapper av.

Å telle sauer for å sove er en av de mest kjente og tradisjonelle metodene for å hjelpe folk med å sovne raskere. Selv om det kan fungere for noen, fungerer det ikke nødvendigvis for alle.

Fordelen med å telle sauer er at det kan hjelpe deg med å fokusere på en enkel og repetitiv oppgave, som kan roe ned sinnet ditt og få deg til å slappe av. Imidlertid kan det også ha motsatt effekt hvis det gjør deg mer stresset eller frustrert hvis du ikke sovner raskt nok.

Hvis du ønsker å prøve å telle sauer, kan du begynne med å forestille deg en flokk med sauer som hopper over et gjerde en etter en, og telle dem mens du gjør det. Fokuser på å visualisere hver sauehopp og telle dem oppover til du sovner.

Men husk at det finnes mange andre avslapningsteknikker som kan hjelpe deg med å sovne, og det er verdt å prøve forskjellige metoder for å finne ut hva som fungerer best for deg.

5. Drikke te

Det aller mest kjente kjerringrådet mot søvnproblemer er å drikke en varm kopp te. Det er mange som ikke synes dette rådet hjelper, og ender bare opp med å gå på do. Men hele te-ideen handler om mer enn bare te. Du må forville deg inn i eldgamle riter og tradisjoner fra orienten. Meditasjon, zen, yoga og duftende urter vil gi hele kroppen en gjenskapelse. Drikk urtete med revitaliserende dufter slik at du kan legge deg for å sove gjennom hele natta.

Å drikke te kan være en beroligende og avslappende rutine før sengetid som kan hjelpe noen mennesker med å sovne lettere. Noen typer te inneholder også naturlige ingredienser som kan bidra til å fremme søvnkvaliteten.

Blant de mest populære teene for søvn er kamille-te, som er kjent for å ha beroligende og avslappende egenskaper, og kan bidra til å lindre stress og angst. Andre typer te som kan bidra til å fremme søvn inkluderer valerianrote-te og passionsblomst-te.

Men det er viktig å være oppmerksom på at noen typer te inneholder koffein eller andre stimulerende stoffer, så det er viktig å velge en type te som ikke vil forstyrre søvnen din. Det er også verdt å merke seg at drikking av store mengder væske før sengetid kan føre til hyppige toalettbesøk om natten, noe som kan forstyrre søvnen din.

Hvis du vurderer å prøve å drikke te før sengetid, bør du velge en type som er naturlig koffeinfri og fri for andre stimulerende stoffer, og begrens mengden du drikker før sengetid.

Konklusjon – hjelper kjerringråd mot søvnproblemer?

Dersom man opplever søvnproblemer er man ikke alene. De aller fleste mennesker i dag vil før eller siden oppleve å ha problem med søvn. Det kan være årsaker som stress, arbeid eller sykdom som gjør dette. Kjerringråd kan hjelpe individuelt, og ofte på dem som lar seg rive med av de flotte tipsene. Alt som ikke er farlig er lov å prøve.