Velg en side

Sliter du med å få sove om natten, så kan du nå få 5 kjerringråd mot søvnproblemer som kan hjelpe deg. Men husk, går du lenge med plagene, så bør du gå til legen. Dårlig søvn kan gå ut over arbeidsdagen din, eller alle de andre oppgavene som krever at du er “til stede”. 

Synes du legen likevel kun skriver ut en pille til deg og ber deg om å endre livsstil, så kan du uansett teste disse fem tipsene som vi har samlet sammen.

1.Les en bok på sengen

Å lese gjør at du senker hjerterytmen og blir trøtt. Les derfor gjerne en bok på sengen, slik at du blir trøtt og får sove. Det er ingen grunn til å lese en dørgende kjedelig bok for å få sove, men gjør det til en vane, slik at du for en rolig stund for deg selv. Å lese bøker kan jo dessuten gi deg fantastiske drømmer, som du mikser til din egen tolkning av eventyret.

2. Stå opp før hanen galer

Det fins mange meninger om søvn og hvorfor man ikke får sove. En dokumentert metode som du ikke trenger en lege for å skrive ut på resept er rett og slett å stå opp. Ja, stå opp så grytidlig at det fortsatt er mørkt ute. Denne natta er selvfølgelig ødelagt for søvn, men neste gang det nærmer seg leggetid, så begynner du å glippe med øynene. Mange mener at du fort vil falle tilbake til gamle synder allerede neste morgen. Derfor må du for alt i verden sørge for at du kommer deg opp til samme tid den neste morgenen igjen. Denne formen for regulering av døgnrytmen hjelper mange å få bedre søvnkvalitet.

3. Spise einebær

Einebær er fulle av antioksidanter og eteriske oljer. Mange som opplever søvnproblemer har urolige føtter, og et kjerringråd er derfor å spise einebær. Næringsstoffene i einebær er kraftige, så dette passer ikke for alle. Dersom einebær hjelper på urolige føtter, så kan det bedre søvnen din. Det kan også tyde på at du mangler noen næringsstoffer i din daglige kost. Derfor bør du vurdere å få i deg mer jern, for eksempel gjennom magnesiumtabletter.

4. Telle sauer

Det kjente og kjære kjerringrådet om å telle sauer er vel kanskje noe som hører til fortellinger om barn som ikke vil sove. Men tanken er heller å bryne hjernen sin på rutinemessige oppgaver som gjør at man blir trøtt. Det kan være å telle sauer som hopper over et gjerde, eller matematiske ligninger med to ukjente og integrasjoner. Poenget med hjernetrim er at du lar angsten for ikke å få sove, være for en stund, slik at du senker skuldrene og slapper av.

5. Drikke te

Det aller mest kjente kjerringrådet mot søvnproblemer er å drikke en varm kopp te. Det er mange som ikke synes dette rådet hjelper, og ender bare opp med å gå på do. Men hele te-ideen handler om mer enn bare te. Du må forville deg inn i eldgamle riter og tradisjoner fra orienten. Meditasjon, zen, yoga og duftende urter vil gi hele kroppen en gjenskapelse. Drikk urtete med revitaliserende dufter slik at du kan legge deg for å sove gjennom hele natta.

Konklusjon – hjelper kjerringråd mot søvnproblemer?

Dersom man opplever søvnproblemer er man ikke alene. De aller fleste mennesker i dag vil før eller siden oppleve å ha problem med søvn. Det kan være årsaker som stress, arbeid eller sykdom som gjør dette. Kjerringråd kan hjelpe individuelt, og ofte på dem som lar seg rive med av de flotte tipsene. Alt som ikke er farlig er lov å prøve, men om de ikke hjelper deg, så bør du kontakte fastlegen din.