Sengetøy av dårlig kvalitet eller som ikke passer dine individuelle behov kan påvirke søvnkvaliteten. Her er noen tips og løsninger for å forbedre søvnkomforten ved hjelp av sengetøy:

 1. Materialvalg: Velg sengetøy laget av naturlige materialer som bomull, lin eller bambus, som er pustende, myke og mer komfortable enn syntetiske stoffer.
 2. Trådtelling: Velg sengetøy med høy trådtelling (minst 200-300 tråder per kvadrattomme) for økt komfort og holdbarhet.
 3. Riktig temperatur: Velg sengetøy som passer til klimaet og temperaturen der du bor, for eksempel lettere laken og tepper for varme klima og tyngre, isolerende sengetøy for kalde klima.
 4. Allergivennlig: Hvis du er allergisk eller sensitiv overfor visse materialer, velg allergivennlige og hypoallergene sengetøyalternativer.
 5. Rengjøring og vedlikehold: Vask og bytt sengetøy regelmessig (minst hver annen uke) for å fjerne støv, svette og allergener som kan påvirke søvnkvaliteten.
 6. Riktig størrelse: Velg sengetøy som passer til madrassen og putevar som passer til putene for å forhindre at de sklir og skaper ubehag.
 7. Madrass og pute: Vurder å oppgradere madrassen og putene dine hvis de er gamle, ubehagelige eller ikke gir tilstrekkelig støtte. Dette kan ha en stor innvirkning på søvnkvaliteten.
 8. Fuktighetsregulerende: Velg sengetøy som er fukttransporterende og pustende, noe som kan bidra til å regulere kroppstemperaturen og holde deg komfortabel gjennom natten.
 9. Farger og mønstre: Velg beroligende farger og mønstre som fremmer avslapning og bidrar til en mer behagelig soveopplevelse.
 10. Teppe og dyne: Vurder å investere i et kvalitetsteppe eller dyne som er både behagelig og temperaturregulerende for å sikre en god natts søvn.

Les mer om de forskjellige punktene:

Sengetøy og materialvalg

Materialvalg spiller en viktig rolle for komfort og kvalitet i sengetøy. Naturlige fibre som bomull, lin og bambus er pustende, myke og allergivennlige, mens syntetiske materialer som polyester kan være slitesterke og enkle å vedlikeholde. Velg riktig sengetøymateriale for optimal søvn og komfort. Å vurdere klima og personlige preferanser er nøkkelen når man velger sengetøymateriale. For eksempel er percale og egyptisk bomull luksuriøst og kjølig, mens flanell og jersey tilbyr varme og kos. Bambus er miljøvennlig og temperaturregulerende. Passende materialvalg sikrer en behagelig søvnopplevelse og langvarig sengetøykvalitet.

Hvordan vet man at sengetøy er allergivennlig?

For å avgjøre om sengetøy er allergivennlig, bør man se etter følgende egenskaper og sertifiseringer:

 1. Materialer: Allergivennlig sengetøy er ofte laget av naturlige fibre som bomull, lin eller bambus, som er pustende og ikke irriterer huden. Syntetiske materialer som polyester kan også være allergivennlige hvis de er spesialbehandlet for å redusere allergener og irritasjon.
 2. Hypoallergen: Se etter sengetøy merket som «hypoallergen» eller «allergivennlig». Dette betyr at produktene er laget av materialer som er mindre sannsynlige å forårsake allergiske reaksjoner eller irritasjon.
 3. Sertifiseringer: Søk etter sertifiseringer som OEKO-TEX Standard 100, som garanterer at tekstilene ikke inneholder skadelige stoffer og er trygge for mennesker med allergier og sensitiv hud.
 4. Tettvevd stoff: Sengetøy med høy trådtelling og tettvevde stoffer kan bidra til å redusere eksponeringen for allergener som støvmidd, pollen og dyrehår. En trådtelling på minst 200-300 tråder per kvadrattomme anbefales.
 5. Vaskbare: Allergivennlige sengetøysprodukter bør være enkle å vaske og tørke, da regelmessig vask (helst hver uke) er nøkkelen til å redusere allergener og holde sengetøyet friskt og rent.
 6. Beskyttelse: Vurder å kjøpe spesielle allergivennlige madrass- og putebeskyttere, som fungerer som en barriere mellom deg og allergener som støvmidd, mugg og dyrehår.
 7. Naturlige fyllstoffer: For dyner og tepper, se etter allergivennlige fyllstoffer som silke, ull eller spesialbehandlet syntetisk fyll som er motstandsdyktig mot allergener og muggvekst.

Ved å velge sengetøy som oppfyller disse kriteriene, kan du redusere risikoen for allergiske reaksjoner og forbedre søvnkvaliteten. Hvis du er usikker på hvilke produkter som passer best for dine spesifikke behov, kan du konsultere en allergolog eller lese produktanmeldelser og anbefalinger fra andre personer med allergier.

Rengjøring og vedlikehold av sengetøy

Rengjøring og vedlikehold av sengetøy er viktig for å bevare komfort, hygiene og levetid for sengetøyet ditt. Her er noen tips for effektiv rengjøring og vedlikehold:

 1. Vask sengetøy regelmessig: Det anbefales å vaske sengetøy hver 1-2 uker for å fjerne støv, svette, døde hudceller og allergener som kan akkumuleres over tid.
 2. Følg vaskeinstruksjonene: Sjekk merkelappen på sengetøyet for spesifikke vaskeinstruksjoner, inkludert vann- og tørketemperatur, samt anbefalte vaskemidler og tørkemetoder.
 3. Separer farger: Sorter sengetøyet etter farger for å unngå misfarging og overføring av farger fra mørkere til lysere tekstiler.
 4. Bruk skånsomme vaskemidler: Velg milde og allergivennlige vaskemidler for å beskytte sengetøyet og redusere risikoen for hudirritasjon.
 5. Unngå overfylling: Ikke overfyll vaskemaskinen, da dette kan føre til at sengetøyet ikke blir grundig rengjort og kan skade tekstilfibrene.
 6. Tørk sengetøy riktig: Følg tørkeinstruksjonene for sengetøyet, og bruk lavere varmeinnstillinger for å minimere krymping og skade på fibrene. Hvis mulig, tørk sengetøyet utendørs for å opprettholde friskhet og redusere slitasje.
 7. Stryking: Hvis det er nødvendig, stryk sengetøyet på lav temperatur for å fjerne rynker og forbedre utseendet. Unngå å stryke over trykk eller detaljer som kan bli skadet av varmen.
 8. Oppbevaring: Oppbevar rent sengetøy i et kjølig, tørt og mørkt område, helst i en skuff eller skap for å beskytte det mot støv, fuktighet og sollys.
 9. Roter sengetøy: Roter sengetøysettene dine for å sikre jevn slitasje og forlenge levetiden.

Ved å følge disse rengjørings- og vedlikeholdstipsene vil du bidra til å holde sengetøyet ditt friskt, rent og komfortabelt, og sikre en bedre søvnopplevelse.

Vask sengetøy regelmessig...

Hva menes med fuktighetsregulerende sengetøy og hvorfor er det en fordel?

Fuktighetsregulerende sengetøy er tekstiler og materialer som er spesielt designet for å håndtere og regulere fuktighetsnivået. Dette oppnås ved at sengetøyet absorberer og frigjør fuktighet, noe som bidrar til å holde deg tørr og komfortabel mens du sover.

En av fordelene med fuktighetsregulerende sengetøy er at det bidrar til å balansere kroppstemperaturen. Dette er fordi slike materialer absorberer og frigjør fuktighet, noe som hjelper deg med å holde deg kjølig om sommeren og varm om vinteren. Dette forbedrer komforten ved å holde fuktigheten borte fra kroppen og skape en tørrere og mer behagelig søvnopplevelse.

Fuktighetsregulerende materialer kan også hjelpe med å minimere overdreven svette ved å absorbere og spre fuktigheten raskt. Dette fører til at sengetøyet tørker raskere og reduserer ubehaget som følger med å sove i fuktige omgivelser.

Sist, men ikke minst, kan fuktighetsregulerende sengetøy bidra til å forhindre vekst av mugg og bakterier. Dette skyldes at det raskt fjerner fuktighet, noe som skaper et mindre gunstig miljø for slike organismer å trives. Dette kan forbedre hygienen og redusere allergiske reaksjoner og irritasjon, spesielt for de med sensitiv hud eller allergier.

Hvilke naturlige fyllstoffer bruker man i sengetøy?

Naturlige fyllstoffer som brukes i sengetøy inkluderer ull, dun, fjær, silke og kapok. Ull er et populært valg på grunn av dens isolerende og pustende egenskaper, som hjelper med temperaturregulering og skaper et behagelig sovemiljø. Ull er også naturlig resistent mot mugg og midd.

Dun og fjær er andre naturlige fyllstoffer som brukes i dyner og puter. Disse fyllstoffene gir utmerket isolasjon og varme, og de er lette og luftige. Dun er spesielt ettertraktet for sin mykhet og høy isolasjonsevne, og er behagelig å sove i.

Silke er et annet naturlig fyllstoff som brukes i sengetøy, spesielt i dyner. Det er kjent for sin luksuriøse mykhet og pusteevne, og det er godt egnet som sengetøy for personer med sensitiv hud eller allergier. Silke hjelper også med temperaturregulering, og gir en kjøligere følelse om sommeren og varme om vinteren.

Kapok er et naturlig fyllstoff som stammer fra frøhårene av kapoktreet. Det er et lett, luftig og allergivennlig alternativ til dun og fjær. Kapok er også naturlig motstandsdyktig mot mugg og midd, noe som gjør det til et godt valg for allergikere og astmatikere.