Smerter kan være en betydelig årsak til hyppige oppvåkninger om natten, og de kan påvirke nattesøvnen negativt. Når en person opplever smerte, kan det være vanskelig å finne en komfortabel sovestilling, og enhver endring i kroppsposisjon kan forårsake ytterligere ubehag, noe som fører til oppvåkning.

Kroniske smerter kan skyldes ulike tilstander som leddgikt, fibromyalgi, ryggsmerter, hodepine eller nevropatisk smerte. Disse smertene kan være konstante eller periodiske, og intensiteten kan variere fra mild til alvorlig. Søvnforstyrrelser forårsaket av smerter kan bidra til en ond sirkel der dårlig søvn forverrer smertetilstanden, og smertene igjen forstyrrer søvnen.

Hvordan skal man ligge for å unngå smerter i kroppen?

For å unngå smerter i kroppen mens du sover, er det viktig å opprettholde en nøytral ryggradsposisjon og sørge for at kroppen din er godt støttet. Her er noen tips for hvordan du kan ligge for å minimere smerter og ubehag:

 1. Tilbakestillende søvn: Å sove på ryggen regnes ofte som den beste posisjonen for ryggradshelsen, da den hjelper med å opprettholde en nøytral ryggradsposisjon. Plasser en pute under hodet og nakken for å gi støtte, men sørg for at den ikke er for høy, da dette kan føre til nakkespenning. Du kan også plassere en pute under knærne for å redusere belastningen på korsryggen.
 2. Side-sovende stilling: Å sove på siden kan også bidra til å redusere smerter i kroppen, spesielt for de med rygg- eller hofteproblemer. Plasser en pute mellom knærne for å holde hoftene i en nøytral stilling og redusere belastningen på korsryggen og bekkenet. Bruk en pute som gir nok støtte til nakken og hodet, slik at ryggraden forblir i en nøytral stilling.
 3. Fosterstilling: Hvis du har korsryggproblemer, kan det være nyttig å sove i fosterstilling, hvor du ligger på siden med knærne trukket opp mot brystet. Denne posisjonen kan bidra til å redusere spenningen i korsryggen og gi lindring for noen mennesker.
 4. Unngå å sove på magen: Sove på magen anses generelt ikke som en god sovestilling, da det kan føre til overdreven belastning på nakken og ryggraden. Hvis du likevel foretrekker å sove på magen, kan du prøve å bruke en svært tynn pute eller ingen pute i det hele tatt for å minimere belastningen på nakken.
 5. Invester i en god madrass og pute: En god madrass og pute som passer din kroppsform og søvnpreferanser er avgjørende for å opprettholde en nøytral ryggradsposisjon og redusere smerter i kroppen. Madrassen bør være fast nok til å gi støtte, men også myk nok til å forme seg etter kroppens konturer.
 6. Endre soveposisjon ved behov: Hvis du har kroniske smerter eller en spesifikk tilstand som påvirker søvnen din, kan det hende du må eksperimentere med forskjellige soveposisjoner og tilpasninger for å finne den mest komfortable og minst smertefulle posisjonen.

Hvis smerter vedvarer eller forverres, selv etter å ha prøvd forskjellige soveposisjoner og støtteelementer, er det viktig å konsultere en lege eller en søvnspesialist. Det er viktig å behandle den underliggende smertetilstanden for å forbedre søvnkvaliteten og redusere hyppige oppvåkninger. En lege kan hjelpe med å finne passende smertelindring og behandlingsstrategier, som kan omfatte medisiner, fysioterapi, massasje, varme- eller kuldebehandling, eller alternative behandlingsmetoder som akupunktur og avspenningsteknikker.

Stress og muskelspenninger

Noen tilfeller av smerter i kroppen under søvn kan også være knyttet til stress, muskelspenninger eller dårlig holdning i løpet av dagen. Å adressere disse faktorene kan også bidra til å forbedre søvnkvaliteten og redusere smerter. Prøv å praktisere avspenningsteknikker som dyp pust, progressiv muskelavspenning, eller meditasjon for å redusere stress og spenning før sengetid. Det kan også være nyttig å fokusere på å forbedre holdningen din i løpet av dagen, spesielt hvis du tilbringer mye tid sittende eller stående.

Husk også at regelmessig trening og strekking, samt å opprettholde en sunn livsstil generelt, kan bidra til å forbedre muskelstyrke, fleksibilitet og reduksjon av smerter i kroppen. Dette kan igjen føre til bedre søvnkvalitet og økt komfort om natten.

Behagelig sovemiljø

I tillegg til å håndtere smerten direkte, kan det være nyttig å implementere gode søvnvaner og skape et behagelig sovemiljø. Dette kan innebære å bruke en egnet madrass og pute som støtter kroppen på en god måte, og å prøve ulike soveposisjoner for å minimere smerte og ubehag. Avslapningsøvelser og pusteøvelser før sengetid kan også bidra til å redusere smertene og hjelpe kroppen å slappe av før søvn.

For noen mennesker kan det også være nyttig å delta i en smertehåndteringsgruppe eller søke støtte fra en psykolog eller terapeut for å lære teknikker for å håndtere smerte og stress på en effektiv måte. Å finne en tilnærming som fungerer for den enkelte er viktig for å forbedre søvnkvaliteten og redusere hyppige oppvåkninger på grunn av smerte.

Hva slags smerter er det mest vanlig å ikke få sove av?

Det finnes flere typer smerter som kan forårsake søvnproblemer og gjøre det vanskelig å falle i søvn eller sove godt gjennom natten. Noen av de vanligste smertetilstandene som kan påvirke søvnen inkluderer:

 1. Ryggsmerter: Kroniske eller akutte ryggsmerter, spesielt i korsryggen, kan gjøre det vanskelig å finne en komfortabel sovestilling og føre til oppvåkninger om natten.
 2. Nakke- og skuldersmerter: Smerter i nakke og skuldre kan også forstyrre søvnen, særlig hvis de er forårsaket av dårlig soveposisjon, stress eller muskelspenninger.
 3. Hodepine og migrene: Hodepine og migrene kan være svært smertefulle og gjøre det vanskelig å sove. Søvnproblemer kan også forverre hodepine og migrene i en ond sirkel.
 4. Leddgikt: Leddgikt kan forårsake betennelse og smerter i leddene, som igjen kan gjøre det vanskelig å finne en komfortabel soveposisjon og forstyrre søvnen.
 5. Fibromyalgi: Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand som forårsaker utbredt smerte og ømhet i muskler og ledd. Smerter fra fibromyalgi kan gjøre det vanskelig å sove og føre til dårlig søvnkvalitet.
 6. Tannsmerter: Smerter i tenner og tannkjøtt, som kan skyldes tannråte, infeksjoner eller andre tannproblemer, kan forstyrre søvnen og gjøre det smertefullt å sove.
 7. Nervesmerter: Nervesmerter, også kjent som nevropatiske smerter, kan skyldes skader eller dysfunksjon i nervesystemet og kan føre til en rekke ubehagelige symptomer som brennende, stikkende eller elektriske smerter, som kan påvirke søvnen negativt.
 8. Menstruasjonssmerter: Mange kvinner opplever smerter og kramper i forbindelse med menstruasjon, noe som kan gjøre det vanskelig å sove og påvirke søvnkvaliteten.